недеља, 8. мај 2016.

NEŠTO O KOFEINU

Štetni sastojci braon napitaka su METILKSANTINI – KOFEIN, TEOBROMIN, TEOFILIN
Štetnost: izmene u protoplazmi ćelije, oštećenja hromozoma.
KOFEIN
Kafa je glavni izvor kofeina, moćnog stimulansa koji je u suštini otrovan. Kofein je supstanca koju stvara više od 80 vrsta biljaka. One je luče kako bi se odbranile od insekata i služi kao pesticid.
KAFA - KOFEIN
 U jednoj šoljici kafe nalazi se 0,15-0,20 gr kofeina. Toksična doza kofeina za ljudski organizam iznosi oko 0,50 gr kofeina (3 - 4 šoljice kafe). Smrtonosna doza je 10 gr kofeina (oko 70 šolja kafe).
KOFEIN-NERVNI SISTEM
Kofein prolazi kroz krvno-moždano barijeru. Deluje stimulativno na centralni nervni sistem. Stimuliše koru mozga u delu gde se obrazuju misli, i produženu moždinu  gde se regulišu telesne funkcije.
EFEKTI KOFEINA
Kofein se brzo resorbuje iz probavnog trakta, već nakon 15 min. Neki od efekata koji se odmah javljaju su poremećena ravnoteža, ubrzan rad srca, povišena ili izmenjena visina glasa, nesanica, brze ali nepovezane misli, slabo pamćenje, zamor i drhtavica prstiju, neobjašnjen osećaj straha i uznemirenosti.
EFEKTI KOFEINA
 Drugi simptomi mogu da budu odloženi satima ili nekoliko dana:
- poremećaj sna, poremećaj pamćenja, glavobolja, uznemirenost, lupanje srce, drhtavica, vrtoglavica, hiperrefleksija, razdraženost, uzrujanost, nervoza, nemirne noge i opšta nelagodnost. Kofein naglo stimuliše energetski sistem a zatim produkti njegovog razlaganja čine obrnuto. Samo jedna šoljica kafe povećava12 puta apsorpciju cikličnog AMP (adenozin-monofosfat). Kofein privremeno (trenutno) povećava koncentraciju, ali dugoročno smanjuje ukupnu (trajnu) sposobnost koncentracije.
EFEKTI KOFEINA
Kofein remeti funkcionisanje organa za varenje, izaziva različite stomačne tegobe i jedan je od uzročnika čira na želucu. Kofein povećava izlučivanje kalcijuma, magnezijuma, natrijuma i hlorida, što štetno utiče na kosti, kožu, mišiće i krv.
OSTEOPOROZA I KOFEIN
Samo jedna šoljica kafe na dan uzrokuje godišnji gubitak koštanog kalcijuma od 1,4%. Kafa je sigurno osnovni uzrok osteoporoze, jer samo jedna šoljica dnevno za 30 godina smanjuje količinu kalcijuma u kostima za čitavih 42%.
KOFEIN-SRCE-KRVNI SUDOVI
Kofein dvojako deluje na srce: U početku ga usporava delujući na parasimpatički deo nervnog sistema vagus, a istovremeno ubrzava rad srca i povećava njegovo opterećenje. Na krvne sudove kofein takođe deluje dvojako: Stimuliše vazomotorne centre, krvni sudovi se sužavaju, a pritisak raste. Na perifernom nivou krvni sudovi se šire.
POROĐAJ I KOFEIN
Istraživanje objavljeno u Medical World News, kod trinaest od četrnaest žena koje su pile sedam ili više šolja kafe dnevno tokom trudnoće, dolazilo je do pobačaja, fetalnih smrti ili mrtvorođenih beba.
Grupa sa Vašingtonskog univerziteta u Sijetlu utvrdila je da su deca čije su majke koristile velike količine kofeina, tokom prvih meseci trudnoće, pokazivala manje sposobnosti da budu aktivna pri rođenju i imala su mišićni tonus ispod proseka.
KOFEIN-CISTE-TUMORI-RAK
Upotreba kafe povećava verovatnoću pojave cista i fibroznih tumora dojke (fibrocistična bolest). U Medical World News, navodi se primer lekarke koja je ovu bolest izlečila prestankom pijenja braon napitaka, u roku od 2 meseca. Kofein je kancerogen. Jedan je od glavnih uzročnika raka bešike i jajnika. Žene koje piju samo jednu šolju kafe dnevno su izložene skoro tri puta većem riziku od dobijanja raka bešike u odnosu na žene koje ne piju kafu. Povećan rizik se javlja i kod muškaraca. Studija objavljena u Journal of the National Cancer Institute, govori o povezanosti kafe sa rakom bešike kod žena, koja se nije razlikovala bez obzira da li je korišćena kafa bez kofeina, sa kofeinom, obična ili instant, i bez obzira da li je kuvana jaka ili slaba kafa. Pržena kafa sadrži hemijsku supstancu akrilamid. Akrilamid je kancerogen i genotoksičan, može izazvati maligna oboljenja jednjaka, želuca ili debelog creva. Najotrovnije su instant kafe u kesicama. Prema podacima SZO, na 1kg kafe u prahu nalazi se od 170 230µg akrilamida. (DDDs=120µg/kg)
KAFA BEZ KOFEINA
Proces vađenja kofeina (dekofeinizacija)- vlaženjem sirovog zrna kafe veoma vrućom vodenom parom, a kofein se ekstrahuje uz pomoć raznih hemijskih rastvarača (etil-acetat, metil-hlorid, dihlor-etilen, tečni ugljen-dioksid). Ulja iz kafe zvana "kafeoli" su i dalje prisutna, i nadražuju stomak i ostatak sistema za varenje, stimulišući veću proizvodnju kiseline.
KAFA SA MLEKOM
Proteini mleka smanjuju resorpciju kofeina u organizmu. Belančevina kazein pomešana sa kafom stvara tanat kofeina, nerastvorljivo jedinjenje koje stimuliše lučenje kiselog želudačnog soka, posebno kada je kafa uzeta na prazan stomak. Slično deluje i jače zaslađena kafa.
ŠTA JE „PRAVI ČAJ“?
Pravi čaj se dobija fermentacijom i prženjem listova biljke (žbuna), koja se zove „Čaj“ (Thea sinensis), a u trgovini se prodaje pod nazivom: indijski, ruski, kineski, crni, zeleni... Crni čaj- biljka se posle berbe podvrgava potpunoj fermentaciji.
CRNI ČAJ
TEIN = KOFEIN; TEOBROMIN
TEOFILIN- povišuje temperaturu tela, stimuliše nervni sistem i sistem krvnih sudova, povišava kiselost želudačnog soka, izaziva gušavost (struma).
ZAŠTO ČOKOLADA NIJE ZDRAVA?
  TEOBROMIN- diuretik, abnormalan rast žlezda, stimulacija centralnog nervnog sistema i sistem krvnih sudova, crvenilo i svrab kože.
 KOFEIN- pojačava učinak teobromina u čokoladi.
SVOJSTVENA HEMIJSKA TOKSIČNOST ČOKOLADE
Čokolada sadrži 0,45 do 0,49% oksalne kiseline. Oksalna kiselina može da se kombinuje sa kalcijumom i da formira nerastvorljivo jedinjenje, kalcijum oksalat, koji se izbacuje iz tela, još više umanjujući količinu dostupnog kalcijuma u crevnom sistemu.
KONTAMINENTI U ČOKOLADI
 Fermentacija semena kakaovca je važan proces radi dobijanja prave arome čokolade, traje 3-8 dana. Tokom tog procesa, deca i odrasli prelaze preko gomila; insekti, glodari i male životinje prave gnezda u tim gomilama; razvoj plesni – kancerogeni aflatoksin. U kasnijem toku proizvodnje moguća su zagađenja i drugim mikroorganizmima (Salmonellama, Yersiniom...).
ADITIVI U ČOKOLADI
Čokolada je po svojoj prirodi veoma neukusna, jer je gorka i neprijatna.
Velike količine šećera;
-          Sredstva za alkalizaciju- soli i baze (E500, E501, E503, E504, E527...);
-          Kiseline (E330, E334, E338);
-          Emulgatori i stabilizatori (E322, E442, E471, E476).
BELA ČOKOLADA JE „MANJE“ ŠTETNA
Bela čokolada se dobija kroz presovanje ispečenog kakaovog semenja, koja su očišćena od omotača i stvarno sadrži supstance TEOBROMIN i KOFEIN, koje izazivaju zavisnost.
MNOGO BOGATIJA MASTIMA od svoje tamnije sestre, ali to je prava čokolada, zato što ukus, aroma i narkotičnost čokolade duguje njegovoj masnoći.
 COCA-COLA
KOFEIN I TEOBROMIN
UGLJEN-DIOKSID - E290 – Konzervans, gas za pakovanje, direktno utiče na količinu kiseonika u organizmu.
NATRIJUM-BENZOATE211 – Konzervans, izaziva hiperaktivnost i smanjenje inteligencije kod dece, kancerogen.
Regulatori kiselosti
FOSFORNA KISELINAE338 – Smanjuje gustinu kostiju, jer vezuje kalcijum i magnezijum i stvara soli koje se ne apsorbuju. Takođe izaziva bolesti bubrega, kao i stvaranje kamena.
NATRIJUM-CITRATE331 - Regulator ukusa je u stvari anestetik (za jezik) i antikoagulant.
Veštački zaslađivači
ACESULFAM K (Sunette, Sweet&Safe, SweetOne) – E950 – Veštački zaslađivač 200 puta slađi od šećera, za koji se tvrdi da nije dovoljno testiran pre puštanja u upotrebu i za koji se sumnja da je kancerogen.
NATRIJUM CIKLAMATE952 – Veštački zaslađivač koji je 1969. zabranjen u Americi, (koristi se u Evropi i Kanadi) jer su istraživanja otkrila da je kancerogen.
Veštački zaslađivači i GMO šećer
ASPARTAM (Nutrasweet, Equal i Sugar Twin) E951Veštački zaslađivač koji je 200 puta slađi od šećera, a istovremeno je niskokaloričan („sugarfree“ proizvodi), kancerogen.
FENILALANIN koji sadrži aspartam - utiče na lučenje serotonina (hormona sreće) i izaziva zavisnost, depresiju, gubitak pamćenja...
KARAMEL AMONIJAČNO-SULFITNI E150dSredstvo za bojenje, u Kaliforniji je stavljeno na listu kancerogenih proizvoda, jer sadrži kancerogeni 4-MEI (metilimidazol).  
PREDLOG MERA
Prekinite konzumiranje kafe i drugih braon napitaka na duži rok;
Proces odvikavanja traje oko 30 dana i obično je praćen privremenim pogoršanjem opšteg stanja: glavobolja, vrtoglavica, umor, bol u leđima, poremećaji vida...
Za ublažavanje tegoba: Masaža, tuširanje, „parenje“ nogu, dobro osmišljen program dnevnih aktivnosti (bez dosađivanja).

Za glavobolju: Stavite šolju braon napitka u frižider. Ako se jave simptomi, uzmite supenu kašiku pića i sačekajte 30 minuta.

Нема коментара:

Постави коментар